Bir veli olarak çocuğunuzun iyi bir eğitim alıp, kaliteli üniversitelerden birinde istediği ve kendisine iyi bir gelecek kurabileceğine inandığı nitelikli bir bölümde okumasını istiyorsunuz. Çocuğunuz en değerliniz onun için yapmayacağınız şey yok. İyi bir araştırmadan sonra çocuğunuzu bir koleje vermeye karar verip, gidip görüşüyorsunuz. Size bir çok sonuç vadediliyor ve sizde kayıt yaptırıyorsunuz. Ve hayalini kurduğunuz bütün bunların olmasını bekliyorsunuz. Ama olmuyor!
Peki nasıl oluyorda bir çok veliden daha çok para harcamanıza rağmen, çocuğunuzun eğitim düzeyinde gözle görülür bir ilerleme kaydetmediğini görüyorsunuz. Bu soruyu o kadar çok duydum ki! Bunun nedenini Ivan Illich'in Okulsuz Toplum adlı kitabından açıklamaya çalışacağım. Bunu 3 nedene bağlayabiliriz. Bu üç nedene derin düşünce ve geniş ufuk pencelerinden yanaşmanız dileğiyle...
- Eğitim için harcadığınız para yetersizdir. Bunu kaliteye önem veren kurumların yüksek banttan okul ücretleri ve diğerleri olarak bakabiliriz.
- Verdiğiniz parayı "eğitim kurumu" gerektiği şekilde harcamamıştır. Bunu düşük bütçeli öğretmenler, niteliksiz ama uygun yayınlar... şeklinde uzatabiliriz.
- Eğitimle ilgili dezavantaj okul içerisinde ki eğitimle ile giderilemez. Çünkü problemin aslı okulun kendisidir. Eğitim sistemi ve eğitim yöntemidir.